Feiring tilbyr norskkurs og tilrettelegger for fagbrev på jobb - Feiring

Feiring tilbyr norskkurs og tilrettelegger for fagbrev på jobb

Vi har hatt besøk av Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, Turid Kristensen fra Stortingets utdannings- og forskningskomité, Tore Vamraak og Margrethe Reusch. De ville slå av en prat om lærlinger, fagbrev og norskkurs på jobb.

Feiring er et industrikonsern med over 200 ansatte. Vi har et helt spekter av forskjellig type mennesker som arbeider her, forklarer konsernleder Margrethe Ollendorff Lien. Fra de som ikke har fullført videregående til han som holder på å ta sin andre doktorgrad. Det er menneskene som er den viktigste ressursen vi har og kontinuerlig opplæring og kompetanseheving er helt avgjørende for bunnlinja. Derfor satser vi bevisst på kompetanse i alle ledd. 

Mennesker er forskjellige. Ikke alle passer på skolebenken eller på et kontor. Og godt er det. Hos oss er alle ansatte like viktige, og vi satser på alle, sier Ollendorff Lien. Vi er utrolig stolt over de som takker ja til å ta fagbrev på jobb og har flere suksesshistorier å skilte med.  

Tore Akselsen tok i 2019 sitt andre fagbrev. 40 år etter han tok sitt første fagbrev som tømrer fullførte han fagbrev som maskinfører. Ole Nordengen, Thor Atle Vingengen og Kai Martin Hagen jobber alle tre i mobilavdelingen som knusoperatører. De har over 5 år relevant praksis og fikk tilbudet om å ta fagbrev på jobb.  Teoriprøven besto de helt tilbake i 2019, men på grunn av covid fikk de ikke fullført den praktiske eksamen før mai 2021. Nå har de alle fagbrev som anleggsmaskinfører. 

Spesielt utsatt under Covid 

Norge trenger alle type arbeidere, ikke bare de med høyrere utdanning.  Innen 2025 vil Norge mangle opptil 100.000 fagarbeidere.  

Turid Kristensen fra stortingets utdannings- og forskningskomite har god erfaring med «Fagbrev på jobb»-ordningen som kom i 2019. Den kompetansehevingen som Feiring tilbyr er utrolig viktig, sier hun. Vi så at ufaglærte har vært veldig sårbare under Covid. Pandemien gikk hardt utover de som ikke har formalisert kompetansen sin. Derfor er det fint å se at Feiring tilrettelegger og oppfordrer sine ansatte til å ta fagbrev på jobb.  

Feiring tilbyr norskkurs til sine ansatte med fremmedspråklig bakgrunn 

Det er ikke bare fagbrev Feiring tilbyr sine ansatte. I hele høst holdes det norskkurs for de ansatte med fremmedspråklig bakgrunn. – Det å beherske norsk arbeidsspråk er en viktig forutsetning for et godt og sikkert arbeidsmiljø, sier Ollendorff Lien.  

Mange bedrifter har ansatte med fremmedspråklig bakgrunn. Ofte legges ansvaret om å lære seg norsk på den enkelte ansatte. Det tar tid, men ikke minst kan det være veldig dyrt. Grunner som gjør at enkelte rett og slett ikke har muligheten til å ta de kursene som er aktuelle. 

– For å få en suksessfull integrering må vi som arbeidsgivere ta vår del av ansvaret– det er uten tvil arbeidsplassen som er den beste arenaen til å lære seg norsk. Tenk hvor mange timer hver uke du tilbringer på jobb. Istedenfor å overlate dette til individet så tar Feiring ansvar. Timene holdes på hovedkontoret til Feiring i Lørenskog. Kurset er også basert på våre sikkerhetsrutiner og bedriftsinformasjon. Det er viktigere at de kan kommunisere med kollegaene i hverdagen enn å ha feilfri grammatikk. De er på sin «hjemmebane» og terskelen for oppmøte er lav.  

Kontinuitet er viktig 

For å bli god i et språk er kontinuitet er viktig. I samarbeid med Folkeuniversitetet er det satt opp to sessioner hver uke på 3 timer pr gang. Kurset varer i 20 uker og gir deltakerne 120 time med gratis norskopplæring. En sertifisert norsklærer fra Folkeuniversitet kommer til Feirings hovedkontor på Lørenskog slik at de ansatte sparer tid og reisevei.  

Norskkurset er obligatorisk og sees på som en del av arbeidsoppgavene. De ansatte får derfor lønn for timene de er på kurs. Overtidsbetalt faktisk. Og det serveres mat – ingen lærer godt på tom mage.  En del arbeider på skift og oppholder seg noen måneder i Norge, før de reiser tilbake til hjemlandet sitt. Der logger de på to ganger i uken via teams for å være med selv når de ikke er i Norge.  

Arkadiusz Balicki og Henrik Asheim

Arkadiusz Balicki fra Polen har bodd i Norge i over 10 år. Han forstår mye norsk, men føler seg ikke helt komfortabel med å snakke det. – Nå har kollegaene mine på Feiring Asfalt sluttet å snakke engelsk til meg, så nå må jeg lære meg ordentlig norsk, sier han med et glimt i øyet. Han har tatt norskkurs tidligere, men syns ikke opplegget var for han. Det er ikke nødvendigvis grammatikk som er viktigst for oss, forklarer han. Vi vil kunne snakke med kollegaene i lunsjen, men mest av alt vil vi gjøre oss forstått i arbeidssituasjoner. Det er supert med norskkurset på Feiring som er tilrettelagt arbeid, men spesielt da vårt arbeid her.  

 – Dette er virkelig en vinn-vinn situasjon. Våre ansatte lærer seg norsk og får en kompetanseheving på individnivå, de vil føle seg tryggere både på jobb og i sosiale settinger. Som arbeidsgiver får vi ansatte som kan forstå og snakke vårt arbeidsspråk. For ikke å snakke om hvor viktig norsk er for trivsel og det psykososiale miljøet på en arbeidsplass. Vi vil vel alle ha glade ansatte, avslutter den nye konsernlederen. 

Deltakerne er med på norskkurset på kontoret eller via teams.

Siste saker